Велике розмаїття у виборі велосипедних запчастин — це палиця, що має два кінці. На першому ми маємо широкий вибір та можливість змінювати властивості свого велосипеда, як заманеться. На другому — отримуємо деякі незручності у підборі компонентів.

 

Японський виробник SHIMANO вирішив здолати проблему взаємозамінності деталей трансмісії та випустив нову лінійку компонентів — Shimano CUES.

 

Зміст

 

 

 

Shimano CUES: що за компоненти та яку проблему вирішують?

 

 

Shimano CUES — це нова трансмісія для велосипеда, де всі деталі трансмісії з різних серій є повністю взаємозамінними між собою.

 

Як було раніше? Щоб зробити апгрейд трансмісії, треба було підібрати собі комплект з манетки, перемикачів, ланцюга та касети так, щоб всі вони були розраховані на одну кількість швидкостей. Тобто касета на 11 швидкостей працюватиме тільки з ланцюгом та манеткою на 11 швидкостей та ніяк інакше.

 

Це вносило певні незручності для всіх:

 

  • Покупці мали вивчати асортимент детальніше, та могли помилитися у виборі
  • Майстерні та магазини часто не мали у наявності всіх деталей, щоб швидко зробити ремонт або заміну

 

Проте нова група CUES розв'язує ці проблеми, завдяки революційним змінам. У трансмісії CUES всі компоненти є взаємозамінними!

 

Читайте також: Класифікація обладнання Shimano

 

Яких компонентів трансмісії CUES торкнулися зміни?

 

 

Задля досягнення повної взаємозамінності Shimano реалізували деякі важливі зміни щодо будови зірок, манеток та самих перемикачів. Ось ключові з них:

 

  • Один ланцюг на всі системи
  • Оновлена форма зірок
  • Однаковий хід троса манеток

 

Один стандарт ланцюга на всі лінійки CUES

 

В лінійці Shimano є трансмісії на 9, 10 та 11 швидкостей та всі вони будуть працювати на одному стандарті ланцюгів. Тобто ви зможете встановити один велосипедний ланцюг на касети під 9, 10 та 11 швидкостей. Задній перемикач при цьому також уніфікований. Все працюватиме відмінно!

 

 

 

Манетки мають один хід троса

 

 

Не важливо, на яку кількість швидкостей розрахована манетка для велосипеда від CUES. Всі вони мають однаковий хід троса. Тобто за одне натискання трос буде рухатись на однакову відстань. Це дає можливість використовувати манетку на 9 швидкостей з касетою на 10-11 та навпаки в будь-яких комбінаціях.

 

У вас не стане більше швидкостей, при використанні пари “манетка на 11 + касета на 9”. Проте технічно все працюватиме правильно та без проблем, чого не скажеш про компоненти класичних лінійок.

 

 

Касета Shimano CUES отримала нову технологію LinkGlide

 

Зміни торкнулися не тільки взаємозамінності, але й витривалості приводу. Так, велосипедна касета на ланцюг отримали нову структуру LinkGlide замість старої HyperGlide. Нововведення спрямовано на покращення терміну служби зірок та ланцюга.

 

 

Зірки касети стали товщими, зубці стали вище. Це дозволяє трансмісії краще працювати під великими навантаженнями, зокрема на електровелосипедах.

 

 

Shimano CUES U4000

 

 

Серія U4000 — це трансмісія на 9 швидкостей, яка надалі замінить такі групи, як Altus, Acera та Alivio.

 

У її склад входять:

 

 

Ця лінійка підійде для велосипедів початкового рівня та таких завдань:

 

  • Прогулянки містом
  • Нескладні поїздки асфальтом і бездоріжжям

 

 

Shimano CUES U6000

 

 

Серія U6000 — це компоненти середнього класу, які розраховані на 10 швидкостей. Ці компоненти прийдуть на заміну трансмісії Shimano Deore на 10 швидкостей.

Що входить у склад Shimano CUES U4000:

 

 

 

Їх можна використовувати на гірських, шосейних та міських велосипедах для щоденних поїздок і тренувань.

 

Shimano CUES U8000

 

 

Маючи трансмісії CUES U8000 на своєму велосипеді, ви отримуєте компоненти високого класу на рівні  таких груп, як 105, Ultegra, SLX та Deore XT.

 

Ось список компонентів для переходу:

 

 

 

Компоненти відповідають за рівнем професійній групі Deore XT та підійдуть для інтенсивних тренувань на гірському велосипеді, а також для використання на електровелосипедах.

 

Який сегмент велосипедів покриває Shimano CUES?

 

Нові компоненти покликані покрити початковий та середній сегмент велозапчастин, щоб у велосипедистів та веломагазинів було менше проблем з обслуговуванням та підбором деталей. Якщо ви хочете перейти на компоненти цієї групи або ж маєте питання стосовно вибору, телефонуйте нам або пишіть в чат. Ми допоможемо зробити правильний вибір!