Зміст:

 

 

Великі міста потребують від нас високої мобільності: нам потрібно бути завжди й всюди майже одночасно. Жителі Європи та інших країн вже давно вибрали велосипед, як основний засіб пересування містом. На ньому зручно діставатися місця роботи, в магазин та в інших справах.

 

Що таке комʼютинг?

 

 

Комʼютинг – (від англійської “commute” – діставатися) – процес регулярних поїздок містом на роботу та назад. Поняття “комʼютинг” відноситься і до інших видів транспорту, крім велосипеда. Втім, все більше і більше жителів великих міст асоціюють цей термін саме з велосипедом – таким, щоб був дуже зручний для регулярних поїздок містом.

 

Адже саме велосипед виявився найзручнішим способом дістатися роботи, якщо вона знаходиться на відстані 5-15 км від дому. Частіше за все дістатися на роботу на велосипеді при таких відстанях буде набагато зручніше, ніж автомобілем або муніципальним транспортом.

 

 

Причин цьому декілька:

 

  • Не треба втрачати час на очікування транспорту та підлаштовуватися під його графік
  • Автомобільні затори на велосипеді – це не проблема. Всі перепони завжди можна швидко обʼїхати.

 

Саме тому на велосипеді можна дістатися роботи швидше, та у перспективі заощаджувати купу грошей на пальному та проїзді у міському транспорті.

 

Що повинен мати велосипед для комʼютингу?

 

 

Відповідь на це питання з одного боку дуже проста: все, що зробить велосипед максимально зручним та практичним. А робить його таким наявність певних компонентів та велосипедних аксесуарів:

 

 

Далеко не зажди є можливість завезти велосипед в офіс та потрібно буде залишати його на стоянці поруч. Для цього рекомендуємо придбати якісний велосипедний замок, який захищатиме від крадіжки.

 

 

Також для таких велосипедів можуть бути характерні такі технічні рішення, як планетарна втулка: дуже зручний механізм перемикання передач, який майже не потребує обслуговування. Деякі моделі можуть мати навіть ремінь замість ланцюга – це також знижує необхідність постійно обслуговувати байк.

 

Який велосипед найкраще підійде для комʼютингу?

 

 

Ідеальний велосипед для комʼютингу – це, той який легко їде асфальтом, має зручну посадку та не потребує забагато зусиль на набір швидкості. Саме через це на роль комʼютера добре підходять міські велосипеди, бо мають такі особливості:

 

  • Колеса 28 або 27 дюймів, що мають не дуже широку гуму, яка має гарний накат
  • Зручну вертикальну посадку, де спина, руки та шия максимально розслаблені
  • Деякі моделі вже з коробки можуть мати крила, підніжки та більшість необхідних аксесуарів.

 

 

Один з яскравих прикладів комʼютерів – Kona Dew Plus 27.5". Він має максимально просту та практичну конструкцію:

 

  • одна зірка попереду
  • відсутність амортизаційної вилки
  • Зручне сидіння та посадка

Яке кермо краще для комʼютингу?

 

 

Зручне пряме кермо – це перше, що асоціюється з велосипедом для таких ситуацій. Хоча доволі багато людей обирають гравійні велосипеди з кермом-бараном (Dropbar). Вони мають свої переваги:

 

  • Можливість їздити швидше, бо гравійник дозволяє більше дозволити собі у плані швидкості
  • Зручніше їздити на великі відстані через більш спортивну посадку.

 

Обираючи тим керма, прямий або баран, зважайте на те, яку відстань вам треба долати щодня. Якщо поїздки плануються не швидкі та нетривалі, краще за все підійде звичайне пряме кермо.

 

Електро чи класичний велосипед?

 

 

В сучасних мегаполісах все частіше можна побачити міські електровелосипеди. Вони можуть без проблем довезти вас до місця роботи без зайвих зусиль та поту.

 

Міські електровелосипеди для комʼютингу можуть бути корисними в таких ситуаціях:

 

  • Якщо нема бажання пітніти та перевдягатися, діставшись до місця роботи.
  • Якщо на шляху багато підйомів, на подолання яких потрібно багато зусиль.

 

Сучасні електробайки, наприклад, Scott Sub Active eRIDE обладнані всім необхідним для зручних поїздок. А їх електродвигун здатний працювати без підзарядки 50-100 км. Тож одного заряду без проблем вистачить на декілька днів поїздок з роботи і на роботу.

 

 

Єдиний недолік електродвигуна полягає там, де вам потрібно їздити на великі відстані. Коли він розряджається, то електровелосипед перетворюється на звичайний важкий велосипед, який досить тяжко розганяти самотужки.

 

Отже, комʼютинг на велосипеді – це дуже популярний напрямок, який зробить ваші щоденні рутинні поїздки на роботу зручними, цікавими та корисними. Вибрати відповідний байк вам допоможуть спеціалісти магазину Black Bike. Ми підкажемо, який саме велосипед обрати та які аксесуари зроблять поїздки максимально зручними.